miercuri, 8 iulie 2009

Mitizare post-mortem


Exista o problemǎ majorǎ în ceea ce priveşte existenţa unui Iisus istoric. Având in vedere cǎ Biblia este singura sursǎ care-l menţioneazǎ (istoricii contemporani, precum Flavius Iosephus, nu suflǎ o vorbǎ) s-a pus problema dacǎ nu cumva acest Ioshua din Nazaret n-ar fi doar un personaj imaginar. Pǎrerea mea este cǎ probabil a existat un astfel de personaj, însǎ, dupǎ cum ştim şi din "Rivals of Jesus", nu era un personaj singular în Iudeea secolului 1 (ca în orice perioadǎ altǎ de mari frǎmântǎri sociale, economice sau politice). Mi se pare cǎ este mult mai uşor sǎ creezi un personaj mitic dintr-un individ real, decât sǎ inventezi unul de la zero. Ai avantajul cǎ deja lumea a auzit de el. Iatǎ şi câteva exemple de personaje istorice care cu timpul au fost mistificaţi:



Elvis Presley. Cu toţii ştim de fenomenul "Elvis Trǎieşte", sau şi mai amuzantul "Elvis s-a dus acasǎ". (Am auzit cǎ existǎ poveşti similare în comunitatea hip-hop cu "2Pac trǎieşte"). Mitul învierii, sau mai bine zis, al non-morţii, apare destul de uşor dupǎ ce cineva cu destui fani moare. (asta-i o varianta de tip "by popular demand")



Kim Ir-Sen: Considerat de ideologia oficialǎ "o forţǎ spiritualǎ eternǎ" ce s-a materializat într-un moment istoric pentru a salva boborul coreean; actualmente Preşedinte etern al RPDCoreeanǎ, deşi în stare avansatǎ de putrefacţie. (asta-i o varianta de tip "de sus în jos") [vezi Religiile politice]


Şi sǎ nu uitǎ şi cel mai recent personaj: Michael Jackson. Tipul nici nu s-a rǎcit bine şi deja apar tot felul de poveşti de tip "miracole MJ". Cum ar fi de exemplu Jacko apǎrut în ciot de copac. [vezi TLP]



Un-fuckin-believable. Repede se nasc povestile despre minuni. Privit din perspectiva asta, înţelegem mai bine faptul cǎ Evangheliile nu sunt altceva decât o colecţie de zvonuri post-mortem despre un obscur profet evreu.

Editare ulterioara:
Fantoma lui Michael la Neverland ( probabil cu Elvis şi 2Pac)


trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu