duminică, 28 februarie 2010

Chile - Pachamama versus Capitalism


De ce întotdeauna când douǎ plǎci tectonice se freacǎ una de cealaltǎ, trebuie sǎ se trezeascǎ cineva sǎ foloseascǎ asta în scopul ideologiilor proprii?

Dacǎ la Cutremurul devastator din Haiti s-au trezit cristofasciştii americani sǎ acuze forţe divine punitive, supǎrate pe evenimente istorice prost înţelese (de ei - vezi aici), de data asta sǎrim gardul ideologic - de la dreapta la stânga - şi ajungem în Bolivia, unde preşedintele Evo Morales a scos un porumbel asemǎnǎtor pe gurǎ.

Evo a declarat cum cǎ cutremurul din Chile ar fi un semn de la Pachmama - zeiţa incaşǎ a naturii:
"Este îngrozitor sǎ vezi cum fraţii noştrii mor din cauza cutremurului; simt cǎ natura nu mai poate suporta politicile ce distrug mediul. Simt cǎ Mama-Naturǎ este infuriatǎ, iar cutremurele sunt consecinţa politicilor (neoliberale)" - [via GoogleTranslate]

Deşi în general mi-e simpatic preşedintele bolivian - primul din Americi care sǎ fie amerindian (şi asta mǎ gâdilǎ la multiculturalism) - nu înţeleg de ce trebuie sǎ transforme acestǎ tragedie într-o luptǎ ideologicǎ de tip eco-stângism-spiritual versus capitalisto-materialism. Din pǎcate, din dorinţa sa de a se diferenţia de "el Norte" şi restul lumii capitaliste, Morales a picat în aceeaşi gǎleatǎ plinǎ cu iraţionalitate imoralǎ ca şi pastorul Pat Robertson. Prostia, se pare cǎ este o instituţie într-adevǎr democraticǎ.

PS. La fel ca şi-n Haiti, printre victime s-a numǎrat şi o bisericǎ. Sǎ fie antiminune catolicǎ sau furia lui Pachamama? Oricum Yahwe nu iese bine din acestǎ ecuaţie.


trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu