sâmbătă, 27 februarie 2010

Hotie, trufie si minciuna - Sfanta treime a BOR




Titlul poate pǎrea agresiv, însǎ asta este reacţia pe care mi-o provoacǎ comunicatul dat de BOR pentru justificarea construirii Catedralei Faraonice a Neamului. Textul se gǎseşte aici şi este extrem de vitriolic şi înşelǎtor, aşa cu îi şade bine ortodoxismului propovǎduitor de "iubire de aproape". Citez şi rǎspund pe mǎsurǎ:

"Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, atribuirea legală a acestuia de către Statul român reprezintă, în primul rând, un act de dreptate, nu un privilegiu, aşa cum, în mod tendenţios, susţin cei se opun construirii Catedralei. Terenul atribuit în proprietate Patriarhiei Române reprezintă o reparaţie morală pentru cele trei biserici demolate din zona [...] şi cele două lăcaşuri de cult translatate pe alte amplasamente [...] Ca atare, Patriarhia Română consideră atribuirea în proprietate a terenului pentru construirea unei catedrale patriarhale de utilitate publică drept un act reparatoriu şi responsabil din partea legiuitorului."

1. Reparaţia moralǎ este un termen vag şi inutil. Drept reparaţie, BOR are dreptul de a primi sau a)despǎgubire bǎneascǎ echivalentul terenurilor pierdute şi bisericilor demolate (nu şi translatate, deoarece, alea încǎ existǎ) sau b) despǎgubire funciarǎ (terenuri) exact suprafaţa pierdutǎ + bani pt bisericile demolate. Evident, toate acestea doar în condiţiile în care şi BOR renunţǎ fǎrǎ drept de apel la toate proprietǎţile ce au aparţinut Bis. Greco-Catolice şi pe care le-au câştigat datoritǎ regimului comunist.

Şi construcţia ar trebui realizatǎ pe un teren ce nu este oferit în mod ilegal (vezi saitul AUR) de cǎtre stat. La urma urmei, cum poţi mântui un popor dintr-o catedralǎ înfiptǎ în ilegalitate şi corupţie.

"În ceea ce priveşte finanţarea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, credincioşii ortodocşi români, din ce în ce mai săraci [hoţie pe faţǎ - notǎ Bezb.], sunt principalii susţinători ai construirii acesteia, alături de Statul român (care doreşte să contribuie la construirea catedralei pentru faptul că aproape 90% dintre contribuabilii la bugetul de Stat sunt de confesiune ortodoxă). [...]"

2. Deşi chiar BOR recunoaşte cǎ românii sunt "din ce în ce mai săraci", nu pare stresat de povara financiarǎ pe care o presupune acestǎ catedralǎ. Cǎ doar nu dau preoţii din buzunarul lor. Iar legat de povestea cu "aproape 90% [...] sunt de confesiune ortodoxă" şi eu pot spune cǎ aproape 20% nu sunt (rotunjirea merge în ambele direcţii), însǎ catedrala o sǎ fie 100% ortodoxǎ, nu "aproape 90%"

"Referitor la costurile de execuţie ale viitoarei catedrale patriarhale, estimate în prezent la 160-170 milioane euro pentru faza „la roşu” (echivalentul realizării a 8,5 km de autostradă în România anul 2010), cei care îşi exprimă îngrijorarea faţă de acest efort financiar, ignoră faptul că acestea vor fi eşalonate pe o perioadă de trei ani"

3. Aici Patriarhia ne spune exact cu cât ne furǎ, printr-o comparaţie grotescǎ: 120 m de catedralǎ = 8 km de autostradǎ. Ceea ce uitǎ distinşii domni este cǎ autostrǎzile creeazǎ pe raza lor mobilitate, progres şi dezvoltare, pe când o catedralǎ este un far al prostiei şi un monument al ignoranţei ( şi deci, pe bunǎ dreptate un " proiect [...] cu valoare de simbol pentru poporul român".). Cǎile de comunicaţii apropie oamenii şi, prin încurajarea comerţului, aduc pace, pe când religia îi tribalizeazǎ şi produc conflicte.

"Cât priveşte dimensiunile şi capacitatea noii catedrale, prin tema de proiectare s-a prevăzut ca dimensiunile să fie următoarele: 120 m lungime, 70 m lăţime, 120 m înălţime, iar la slujbele religioase din interiorul catedralei vor putea participa 5 000 de persoane, fiind ca suprafaţă de 10 ori mai mică decât clădirea Parlamentului din vecinătate."

4. Comparaţia cu Casa Poporului, al cǎrui descendent spiritual este, dǎ o notǎ ridicolǎ acestui comunicat. un proiect poate fi faraonic şi fǎra sǎ fie cât Marea Piramidǎ. Un cǎcat inutil mediu este la fel de inutil ca unul mare. Şi sǎ nu uitǎm cǎ deşi este odios dpdv estetic, Casa Poporului are o utilitate în administrarea ţǎrii.

5. Argumentul 5 nu-l reproduc. Spun doar cǎ, deşi se laudǎ cu activitǎţi sociale (bravo lor), asta nu e un argument sǎ construiascǎ acest hiper-muşuroi de termitǎ. Mai bine ar bǎga şi restul banilor tot în acţiuni sociale.

Cireaşa de pe tort:
"În acest context, aducem la cunoştinţa contestatarilor Catedralei, faptul că în Albania - una dintre cele mai sărace ţări din Europa, cu o populaţie de aproximativ 3 milioane de locuitori, dintre care ortodocşii reprezintă o minoritate de 20% - Biserica Ortodoxă albaneză a început în anul 2007 construirea unei mari catedrale [...] în centrul capitalei Tirana, fără să existe o opoziţie din partea majorităţii musulmane (70% din populaţie) sau a unor grupări cu interese oculte. "

6. Sǎ rectificǎm: ortodocşii din Albania (formaţi din albanezi şi greci) nu sunt "20%" ci 16%, iar majoritatea nu este de "70%" musulmanǎ. Musulmanii sunt de 38%, şi chiar şi aceştia sunt împǎrţiţi în douǎ facţiuni: 30% suniţi şi 8% bectaşii (o samurǎ sufistǎ de facturǎ şiitǎ) - vezi 1, 2 şi 3. Astfel, în Albania, nu existǎ majoritate religioasǎ. Existǎ diversitate, şi toleranţǎ, iar acolo într-adevǎr toate cultele au fost persecutate extrem de brutal, în mod regretabil, nu ca şi în România, unde cultul majoritar a ieşit din comunism mai gras decât a intrat. Vorbesc desigur de canibalizarea cultului greco-catolic.

De asemenea, ţin sǎ atrag atenţia celor care au redactat acest document, cǎ Biserica din Tirana este de aproximativ 30 m x 40 m, ci o înǎlţime la cornişǎ de aproximativ 15 m şi una totalǎ, pânǎ-n vârful cupolei de aproximativ 30 m (estimǎri fǎcute prin Wikimapia + Secţiunile de pe saitul proiectantului). Incomparabil mai mic decât catedrala noastrǎ de "120 m lungime, 70 m lăţime, 120 m înălţime" din care 60 pânǎ la cornişǎ + 60 m turla. Mai trebuie sǎ menţionez şi faptul cǎ încadrarea în sit, şi deci în trupul oraşului, este mult mai bine gândit la Tirana (vezi pozǎ).

În loc de concluzie, nu pot decât sǎ remarc limbajul marţial al comunicatului, şi spiritul denigrator al expresiilor de tip "opinii tendenţioase" sau "complexele şi interesele oculte", titlul mincinos când priveşti din perspectivǎ greco-catolicǎ - Patriarhia construieşte, nu demolează clădiri simbol - iar acest post a fost redactat ca reacţie comunicatul Înaltului Şaman Imhotep.
trimite pe proddit

Un comentariu:

  1. Trist de adevarat ce ai scris!
    Din pacate prefericitii sarlatanii ai BOR isi baga mana cu din ce in ce mai mult tupeu in buzunarele noastre!

    RăspundețiȘtergere