joi, 18 februarie 2010

Pauza muzicala - Jale bretona pe apocalipsa somaleza

Hoinarind pe un site cu initiale de corporatie fictiva*, MNU (Muzica Nu Ucide), si interese in domeniul muzical, am dat peste un post interesant. Autorul articolului propunea 7 piese pentru Marele Inexistent ca soundtrack pentru sfarsitul lumii, iar una din acele piese mi-a trezit simturile si curiozitatea.



Este vorba de un duet intre breton-francezul Denez Prigent si irlandez-australianca Lisa Gerrard, piesa intitulata "Gortoz a ran", sau mai pe romaneste, "(Eu) Astept", piesa ce se gaseste pe coloana sonora a filmului "Black Hawk Down", film inspirat dintr-o carte inspirata dintr-o batalie purtata intre americani si somalezi in desisul junglei urbane Mogadisciene prin anul 1993. Americanii, ca de obicei, au intrat in stil Rambo incecand sa captureze un warlord somalez, iar somalezii au aplicat tactica folosita si de vietnamezi... au fost si multi si la ei acasa, oferindu-le 'mperialistilor un mini-Armaghedon de 2 zile.

Dar sa ne intoarcem la melodia care ma obsedeaza de vreo 2 zile. Poate cei mai ageri dintre voi ati observat ca titlul piesei suna teribil de straniu. Asta pentru ca monsieur Prigent, originar din Mica Britanie (nord-vestul Frantei) canta in limba bretona, limba celtica inrudita de-aproape cu limba galeza (welsh) si cornica (cornish) - subgrupa brythonica -, si mai de departe cu limba irlandeza (irish-gaelic), scotiana (scotish-gaelic) si manx (din insula Man) - subgrupa goidelica. Stilul vocal al piesei se cheama gwerz, fiind de fapt o balada sau un cantec de jale tipic breton, insa este probabil primul astfel de cantec in care o parte din text este cantat intr-o limba inventata, in cazul asta, nascocita de madmoiselle Lisa Gerrard. Enjoy
*) e vorba de Multi National United din District 9

PS. Fiind un blog despre religie si, implicit, despre inviere, tin sa mentionez ca limba cornica/cornish, frate bun cu bretona din melodie, a fost inviat la inceputul secolului XX dupa ce daduse ortu popii prin secolul XVIII. Asta asa, ca fapt divers.
trimite pe proddit

2 comentarii:

  1. Salutari!

    MNU nu este "un site cu initiale de corporatie fictiva", de fapt, inca mult inainte sa iasa filmul District 9 pe piata, Muzica Nu Ucide deja exista si, din cate stiu, avea si vreo 3 membri.

    Acum, probabil, ar trebui sa profitam de tam-tam-ul filmului sa iesim ca musca-n fata.

    E bun totusi si asa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hint: joke.

    A. Initialele "Muzica Nu Ucide" si initialele "Multi National United" coincid (MNU)
    B. Multi National United e o corporatie fictiva
    => rezulta logic ca "Muzica Nu Ucide" este un site cu initiale de corporatie fictiva.

    Asta in schimb nu are nici un fel de subinteles legat de calitatea saitului MNU, care de altfel imi place, si nici nu implica vreo legatura intre District 9 si ce contine saitul MNU.

    RăspundețiȘtergere