sâmbătă, 6 februarie 2010

Vraja a la Cluj


Ştire Bombǎ:

Cluj: Cinci vrăjitoare dezleagă blestemul flăcării violet abătut asupra Parlamentului României

Citez, cuprins de şocul acela specific balcanic, în care greaţa se amestecǎ cu ilarul absurd-kuşturiţesc:

"Cinci vrăjitoare au început, vineri seară, la Cluj-Napoca, un ritual care va dura nouă zile şi nouă nopţi, prin care vor să desfacă blestemul flăcării violet despre care spun că s-a abătut asupra Parlamentului României.

Vrăjitoarele, din Cluj, Buftea şi Bucureşti, susţin că vor face descântece atât pe malul Someşului, cât şi în pădurea şi cimitirul din comuna Baciu."


O scurtǎ menţiune. Pǎdurea Baciului, de lângǎ Cluj, este sursǎ nesecatǎ de poveşti dubioase. Eu am auzit ba cǎ ar fi blestemat, ba cǎ ar umbla tot felu de creaturi pe acolo, gen vârcolaci, ba cǎ dacǎ intri nu mai ieşi. Un fel de Blair Witch mioritic. Totuşi povestea cea mai extravagantǎ pe care am auzit-o, bomboana de pe coliva raţiunii este cea potrivit cǎreia însuşi pe-atunci-primarul Funar ar fi declarat cǎ a vǎzut OZN-uri deasupra pǎdurii, şi nu de oricare. Ci trei la numǎr, unu roşu, unu galben şi unu albastru. Dar sǎ ne întoarcem la vrǎjitoarele noastre violet...

"Adunate într-o cameră dintr-un bloc din Cluj-Napoca, şi stând aşezate în semicerc pe un cearceaf violet, vrăjitoarele fac incantaţii asupra unui ceaun în care arde focul, rotind deasupra câte o scoică sau un băţ de lemn. Toate au pe cap câte un batic de aceeaşi culoare şi fiecare spune, pe rând, un descântec.

"[...] Ieşi, răule, din ţara noastră şi din creierii preşedinţilor şi conducătorilor", spune, cu o voce gravă, vrăjitoarea Cireşica din Buftea, singura din România care a scris şase cărţi despre magie.[...] Potrivit acesteia, în urmă cu mai mulţi ani, "în Parlament a intrat un stol de păsări negre", iar de atunci instituţia este bântuită de "fantome şi farmece". [...]

Potrivit acesteia, [Tămăduitoarea Sandra], ritualul început vineri seară va dura nouă zile şi nouă nopţi, perioadă în care cele cinci vrăjitoare se vor lupta să "alunge farmecele şi blestemele din Parlamentul României".

[...] Cireşica a subliniat că în Parlament, la dezbaterea din campania electorală, s-a lucrat, printre altele, "cu apă părăsită de la nouă fântâni" şi a spus că [...] "Blestemul flăcării violet durează. Depinde pe ce perioadă a fost făcut, de la trei ani la nouă sau 27 de ani. "

Şi acum urmeazǎ înrebarea de un milion de sesterţi:
Cu ce naiba diferǎ aceastǎ poveste de o clasicǎ binecuvîntare la vrǎjitorul ortodox? De ce cinci ţigǎnci mistice sunt de râsul naţiunii, dar un bou român care duhneşte a tǎmâie şi împroşcǎ cu aghiasmǎ "întru binecuvîntare" este un om respectabil? De ce sâmbǎtǎ poţi sǎ râzi de nişte femei ridicole, dar duminicǎ eşti în rând cu restul neamului la besericǎ, evlavios, ascultând de unu la fel de ridicol? De ce crezi cǎ magia ortodoxǎ e vero, dar magia mama-omidianǎ este o bazaconie?

Notǎ. Imaginea nu este de la acest eveniment.
trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu