miercuri, 16 iunie 2010

Sfântu Aşteaptă

Mi-e lene sǎ compun, deci copy-paste:

In opinia Aurorei Liiceanu [...]: "Religia are, de asemenea, un rol foarte important. La ortodocsi, [...] lenea nu e considerata un pacat capital. In plus, exista studii privind raportul dintre zilele lucratoare si de sarbatori religioase ale Bisericii Ortodoxe, care demonstreaza ca ortodocsii au, din toate religiile Pamantului, cele mai multe sarbatori, zile in care nu se munceste absolut deloc."

Aurora Liiceanu analizeaza expresii si locutiuni uzitate in limbajul vorbit, precum si concepte din folclorul romanesc, ca romanii nu pot fi considerati un popor harnic, ba dimpotriva: "Exista numeroase traditii si credinte populare, respectate si azi, conform carora numai joia ai voie sa te speli pe cap, in restul zilelor fiind interzis, fiindca poti avea consecinte nefaste de genul iti moare calul, nevasta, gainile etc. Multi oameni cred si azi ca e nu e bine sa muncesti martea, cand sunt trei ceasuri rele, fiindca iti va iesi totul pe dos, iar unele gospodine, nu fara o motivatie ancestrala, considera ca nu e bine sa speli lunea sau vinerea, cand sunt slujbe seara la biserica, ca sa nu mai vorbim de duminici". - sursǎ

Recomand şi postul "Lenea la români" de pe un blog liberal. Acelaşi autor are si o critica la adresa bisericii ce meritǎ cititǎ, şi din care aflǎm cǎ BOR-ul valoreazǎ cât jumate de BRD.

trimite pe proddit

2 comentarii:

  1. Da, pentru unii încă mai e valabil citatul de mai sus. Totuși, am observat unele schimbări - din cauza programului încărcat de lucru (pentru cele care muncesc) și a soților care nu prea fac nimic prin casă, româncele au început să încalce ”orânduielile” bisericești și spală în zile cu cruce roșie, scuzându-se că de fapt mașina face toată treaba.
    Pe de altă parte, am auzit prea des oameni plângându-se că nu pot să pună gresie, să zugrăvească sau să bată un cui, pentru că e sărbătoare.
    Țin minte că atunci când vroiam să-mi montez aparul de aer condiționat, o firmă m-a refuzat pe motiv că era nu știu ce sfânt și ei nu lucrează în zile cu cruce roșie, că apoi nu le mai merg afacerile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze de offtopic, dar a inceput azi o dezbatere online despre care ar trebui sa stie cat mai multi atei, agnostici, umanisti: http://think.hotnews.ro/umanist-sau-teist-doua-definitii-ale-omului-modern.html

    RăspundețiȘtergere