sâmbătă, 30 octombrie 2010

Povestiri din familie - victima unui șarlatan

Toți avem personaje interesante în familie, și uneori aflăm, vorbind cu bunicii și părinții noștri tot felul de povești despre aceștia. Respectând tematica blogului, precum și o plăcere de-a mea de a vorbi despre strămoși - precum bunicul cel ateu, a cărui mamă a fost extrem de catolică - vă voi povesti despre cum încrederea în cei care pretind că posedă medicamente-minune poate avea consecințe tragice.

Bunica mea a avut un frate, pe care-l vom numi L., unchi pe care eu nu l-am cunoscut. Când a fost mic, de vreo 2 ani, făcuse o meningită, și adulții au crezut că e vorba de ceva mai inofensiv, o febră acolo - țineți cont că astea se întâmplau în anii '50, la sat, deci nu știu dacă aveau medic comunal. Oricum, ideea e că în urma bolii, a rămas cu un handicap destul de sever la picioare, având nevoie de cârje să umble.

Cu toate acestea, din ce mi s-a povestit, era o persoană foarte plină de viață, întreprinzător, căruia îi plăceau petrecerile și avea chiar și o motocicletă cu ataș, cu care călătorea prin țară. În timp ce a făcut școala pofesională din București (era una pt. persoane cu asemenea handicapuri locomotorii) și-a întâlnit și viitoare nevastă - femeie frumoasă se spune - cu care a avut și o fetiță.

Singura problemă a fost că nutrea speranța că există un remediu pentru boala sa, lucru care avea să-i fie fatal. Profitând de această speranță, cineva i-a vândut niște medicamente-minune, tratament care, chipurile, i-ar fi vindecat picioarele. Din păcate, acel tratament, cu toți banii investiți - sunt ferm convins că i s-a cerut o sumă mare, căci leacurile-minune nu cresc pe toate garduile - nu numai că nu l-a vindecat, dar i-a și afectat inima, provocându-i într-un final moartea. Avea 35 de ani.

Astfel de cazuri se întâmplă, zic eu, zilnic în România, și nu numai, căci de șarlatani nu ducem lipsă. Oameni care plătesc sute de euro pe tratamente ce nu fac nimic, pe magneți și cristale, pe placebouri scumpe ce consumă timp și energie și bani și oferă zero rezultate, în timp ce persoane precum Monica Tatoiu demonizează medicina convențională și recomandă pseudo-tratamente pt oprirea cancerului. E plină lumea de șarlatani, fie în sutană, fie în costum, bolborosind termeni științifici aiurea, și profită fără să clipească de vulnerabilitățile persoanelor din jur. Trist este gradul de încredere de care încă se bucură. Extrem de trist.
trimite pe proddit

3 comentarii:

  1. Deseori ma mir de naivitatea celor din jur si de taria cu care cred in unele stupizenii absurde...
    insa lasand la o parte Tatoiu si leacurile-minune de la Timisoara, cred ca dovada cea mai clara ca majoritatea sunt extrem de naivi, putand crede orice le zici va ramane Caritas-ul... (aveam cativa anisori cand m-am trezit facand tabara cu bunica impotriva smecheriei asteia... pacat ca toti din familie- matusi, unchi, veri, etc au ras si au dat toti banii acolo lunadu-ne pe noi peste picior, ca ne lipseste judecata ;( ) .... apoi o mai fost un episod dupa revolutie, episodul cu bioenergeticienii moldoveni unde ridicai mana, adormeai la comanda (intr-un amfiteatru plin toti dormeau, exceptie facand copii :D)...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este vina lipsei de educatie, neinformarii si (nu sunt adepta teoriilor conspirationiste) dezinformarii maselor.Pot fi acuzata usor de naivitate, dar ma framanta o intrebare. Cum putem face sa educam oamenii din jurul nostru? Exista organizatii si fundatii in Romania care sa informeze publicul in legatura cu problemele pe care le prezinti pe blog? Ii dezvaluie cineva lu' tanti Maria de la 3 ce inseamna de fapt homeopatie? Vorbeste cineva elevilor despre evolutionism? Cauta cineva "vrajitoarele" ca sa releve trucurile?
    Daca da, vreau sa stiu cine sunt oamenii astia, si daca se face ceva relativ organizat, sa ma alatur lor.
    Daca nu, nu ar fi cazul sa nu vorbim doar intre noi, si sa incercam sa miscam ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, există asemenea organizații. În primul rând Asociația Secular-Umanistă Română
    http://www.asur.ro/
    Sunt oameni faini și foarte activi în ultima vreme. Găsești o pagină de contact pe sait.

    Ar mai fi și Asociația Umanistă Română, dar de când Remus Cernea s-a apucat de politică, AUR stagnează.
    http://www.secularhumanism.ro/

    RăspundețiȘtergere