duminică, 20 februarie 2011

Revolutia 89 - un colaj

Dacă tot suntem în sezonul Revoluțiilor, cu doi dictatori pensionați forțat și încă vreo 4-5 destul de stresați (gen Buteflika, Ghadafi, Saleh et co.) m-am gândit să fac un mic colaj legat de Loviluția Română eveniment ce a început c-un preot nebun din Cimișoara Multikulti și s-a terminat, în funcție de cum pui problema, fie la ciuruirea cuplului prezidențial de tristă amintire. fie la episoadele de K1 din Piața Universității, faza pe echipe, studenți vs. mineri. Părerea mea e că Revoluția din Decembrie '89 musai a fi luată împreună cu evenimentele ulterioare, gen Trilogia Minariada (ianuarie, februarie și iunie), Interetniada* de la Târgu Mureș și Golaniada de la București, căci în 15 iunie aș zice că a fost moment în care s-a terminat efectiv schimbul de regim. În această idee, merită urmărit în continuare ce se petrece prin Tunisia și Egipt, căci lucrurile nu s-au așezat și, vorba lui Iisus, „nimic nu-i bătut în cuie”, încă.


*)- inițial i-am zis Maghiariadă, dar... vezi comentariile
trimite pe proddit

8 comentarii:

  1. frățică, am o singură mențiune. dacă aveai o maghiariadă la tg. mureș, nu se termina în doi timpi și trei mișcări, de la o zi la alta, exact cum au reinstituționalizat secu (SRI) la București. Aia a fost o negociere cu maghiarii pe masă, de genu' "uite ce se întâmplă dacă n-avem servicii secrete”
    dacă mesajul acela nu și-ar fi atins scopul, urma să se acutizeze și să se extindă la Cluj, Timișoara și tot așa. Dar băieții cu ochi albaștri au argumentat bine, iar bunicuța cu gingii vinete a fost mai mult decât fericită să semneze actul de naștere al SRI.
    Până cugeți la cele de mai sus, ai temă pentru acasă: fă-mi o listă, oricât de schematică, cu acele conflicte interetnice de pe glob care au apărut peste noapte și au dispărut la fel de subit. E ușor, nu vei găsi niciunul și știi de ce? Pentru că un conflict interetnic sau unul interconfesional autentic, e boală grea și se cronicizează repede.
    Acestea fiind spuse, corectura mea sună astfel: la tg. mureș a avut loc o sereiadă ;) în care au fost distribuiți de proști deopotrivă unguri și români.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, știu ce a fost la Târgu Mureș, nu-mi spui nimic nou.

    Totuși „sereiadă” sună ca pula. Eventual o „interetniadă”, dacă nu-ți place „maghiariadă”.

    RăspundețiȘtergere
  3. poi nu, ideea e că SRI a fost miza. spune-i cum vrei, altfel...

    RăspundețiȘtergere
  4. Celălalte nu au fost denumite după miză, ci după participanți (golani, mineri).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimic nu-i alb-negru...
    Eu cred ca securistii doar au profitat de un context, creind SRI-ul din cenusa defunctei (pe hartie!) Securitati...
    Iliescu, ca si Milosevici, in '90 declara si incuraja miscarile anti-UE & NATO, mai tineti minte faimosul "NU ne vindem tara!".
    Tg. Muresul a fost o atentionare. Iliescu a priceput-o.
    Milosevici n-a priceput atentionarea primita, cand cu revoltele minerilor albanezi din Kosovo...
    Noi am intrat in NATO si in UE, Iugoslavia s-a dus pulii de suflet, cu tot cu Milosevici, iar acum intra pe bucati, dar intra, in NATO si UE...

    RăspundețiȘtergere
  6. Te referi la "lovilutie", nu?

    RăspundețiȘtergere