marți, 12 iulie 2011

Icoana din Primăria Oradea

În caz că nu știați icoanele sunt omniprezente nu doar în școli, ci și prin toate instituțiile publice. Inițial am crezut că e doar opera murăturilor numite funcționare, care, pentru a reproduce atmosfera rurală de care au fost forțate să se despartă de tov. Ceaușescu, au „sfințit” locul prin niște icoane, să fie „ca acasă”. Probabil de multe ori așa și era, însă mega-icoana din Sala Mare a Primăriei Oradea - sala unde se țin ședințele Consiliului Local - mai mult ca sigur că n-a fost adusă de tanti Mărié de la ghișeul 8. Totuși n-ar trebui să mă mire o icoană de aproximativ 1,60 x 1,20 m în țara autobuzelor sfinte și a drapelelor binecuvâtate.

După cum puteți vedea, e o imagine a zeiței fertilității, ce păzește, asemeni unui titan, orașul de pe Crișul Repede, simbolizat prin clădirea primăriei suprapus peste ruina cetății. Din păcate pictorul a lipsit la cursul de perspectivă la școală, iar primăria a ieșit cum a ieșit. Imaginea sursă (de pe blogul La Firul Cărții):

O altă imagine din presa locală, de la o conferință ținută recent. La acea masă, de obicei se iau deciziile din cadrul Consiliului Local, consiliu ce cuprinde și persoane non-ortodoxe.

În caz că ați uitat, în România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee. iar cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult. Cel puțin așa spune legea cultelor...
trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu